De winterdip tegengaan

Veel mensen hebben last van een winterdip. Dat heeft vooral met het licht te maken. Het is vroeg donker en wordt later licht. Men gaat dus in het donker richting werk en ook weer in het donker naar huis. Depressiviteit viert dan ook zijn hoogtijdagen in deze maanden.

Laat wat meer licht in je leven

De drukte die de wintermaanden voor de jaarwisseling meebrengt zorgt ervoor dat de dip in januari nog erger is. Door de donkere dagen en het slechte weer voelen mensen zich al niet erg vrolijk, maar dat is vaak niet eens de echte boosdoener. Het gebrek aan licht zorgt ervoor dat mensen zich sneller depri voelen. Gelukkig is hier een oplossing voor; lichttherapie. Dat houdt niet in dat je in huis alles moet volhangen met hanglampen, spotjes en andere lichtbronnen. Lampen speciaal ontwikkeld voor dit probleem zorgen ervoor dat bijvoorbeeld de vermoeidheid minder wordt.

Het geheim van deze lampen is vrij simpel. Elke lamp heeft een bepaalde licht intensiteit. Bij een normale lamp is deze intensiteit niet heel erg hoog. Dat is ook niet de bedoeling, want anders zou je aan de eettafel niet meer normaal kunnen zitten om te eten. De lampen die ontwikkeld zijn tegen de winterdip of –depressie hebben een ontzettend hoge licht intensiteit.

Er zijn een aantal punten waar je op moet letten als je zo’n lamp wil kopen. Om het juiste effect te krijgen moet de lamp dus een bepaalde hoeveelheid licht afgeven. Houdt er rekening mee dat dit 10.000 lux moet zijn. Daarnaast is het belangrijk dat de lamp veilig licht afgeeft. UV licht is bijvoorbeeld niet goed. Als laatste moet je weten uit welk spectrum het licht komt. Het zichtbare spectrum van licht heeft een golflengte tussen 380 nm en 780 nm. De verschillende golflengtes worden door het oog gezien als verschillende kleuren: rood voor de langste golflengte en violet voor de kortste. In het kort: het moet de juiste kleur hebben.