Wat maakt de smaak van wijn anders

Een van de belangrijkste kenmerken van een smaak in de wijn zijn de druiven. Druiven kunnen op verschillende plekken groeien. Verschillende klimaten zorgen voor verschillen in de smaak van de druif alleen. Vanuit de basis smaakt van de druif worden de wijnen verder ontwikkeld. Zo is er een standaard regel dat er maar maximaal 100 verschillende smaken mag worden toegevoegd aan een wijn. Smaak verschilt ook per jaar vaak ook heel erg. Dit alles heeft te maken met hoe de klimaat is geweest over de periode dat de druiven zijn gegroeid.

Klimaatzones

In koelere, noordelijker gelegen streken bevatten de wijnen doorgaans meer zuren en minder suiker en ligt het zwaartepunt bij witte druiven: Luxemburg, Alsace, Champagne, Chablis, …In deze streken is het toevoegen van suiker aan de oogst een courante praktijk die is toegestaan. In warmere streken daarentegen bevatten de wijnen doorgaans meer suiker en minder zuren. Aan de hand van de gemiddelde temperatuur en neerslag kan men de wijnbouwgebieden onderverdelen in klimaatzones. Het ideale weer voor de ontwikkeling van rijpe, gezonde druiven zien er ongeveer als volgt uit: lichte tot matige vorst in de winter, een regenachtig voorjaar zonder nachtvorst, een warme, niet te hete zomer met af en toe regen en zonnige september- en oktobermaand met zo weinig mogelijk regen.

Druivenras en wijn

Er zijn honderden verschillende druivenrassen aangeplant in wijnstreken. Er zijn rassen die men over de hele wereld aantreft zoals Cabernet Sauvignon, Merlot, Pinot Noir, Chardonnay, Sauvignon Blanc, terwijl men andere rassen alleen in bepaalde streken aantreft. Elke druivenras bevat kenmerkende smaakelementen, maar toch zullen wijnen die uit dezelfde druif gewonnen worden niet overal dezelfde smaak hebben: daarbij spelen de andere elementen als klimaat, rendement, bodem, rijping,… een rol. Sommige wijnen worden uit slechts een druivenras gewonnen, bv. Bourgognes uit de Pinot Noir, Beaujolais uit de Gamaydruif of de populaire Monocapage landwijnen (Carbernet Sauvignon, Syrah, Merlot, Chardonnay,…).

In andere wijnen, zoals Bordeaux of Cheateauneuf-du-Pape combineert men doorgaans 2 of meer druivenrassen die elkaar aanvullen. Oudere wijnstokken (“vieilles vignes” op het etiket) geven vaak wijnen die meer geconcentreerd zijn.

Wil je ook een originele kerstpakket cadeau geven aan je klanten of personeel? Denk dan aan wijn.Er drinken in Nederland steeds meer mensen wijn.